Czekoladowe muffiny

Dla czekoladoholików ;)

DeserybabeczkimuffinkimarmoladyPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 159 głosów)

Składniki:

  • * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • * 250 g maki
  • * 1 plaska łyżeczka sody
  • * 1/2 szklanki cukru
  • * dwa duże jajka
  • * olej
  • * 150 ml mleka
  • * 2 łyżki kakao
  • * 2gorzkie lub mleczne rozpuszczone czekolady+ 1 tabliczka do dekoarcji
  • * budyń waniliowy/ czekolady lub śmietankowy- słodka chwila

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mieszam suche składniki czyli mąkę, proszek, sodę oraz cukier, kakao. Osobno łączę rozkłócone jajka, olej, mleko, rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę. Suche składniki przesiewam przez sitko do mokrych, mieszam.
  • Formę do muffinek wykładam posmarowanymi olejem papilotkami. Następnie zalewam je łyżką ciasta. Kładę łyżeczkę budyniu i zalewam pozostałą masą.
  • ( 3/4 foremki).
  • Piekę 25 minut.
  • Po wystygnięciu polewam czekoladą ( rozpuszczonej w wodnej kąpieli) i dekoruję np. kolorową posypką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy