Czekoladowe kulki- zatrzęsienie ziemi :)

Pyszne, uroczo wyglądające, łatwe do przygotowania.

dodany przez: li_lia

Desery ciastka

Czas przygotowania:
10godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 164 głosów)


Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady po 100 gr
  • 110g masła- min 82%
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i ani odrobiny więcej
  • szczypta soli
  • min 2 szklanki szklanki mąki
  • cukier puder

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Wyglądem i smakiem przypominają pierniki- można więc śmiało dosypać odrobinę przyprawy do piernika. kuruchutkie, pyszne i czekoladowe- wyśmienicie nadają się na babski wieczór lub jako afrodyzjak dla ukochanej osoby.
  • Niewiele z nimi roboty. Muszą tylko poleżeć cała noc w lodówce. I najważniejsze- używamy tylko i wyłącznie masła i to najlepiej o min zawartości 82% masła w maśle, inaczej kulki się rozpłyną podczas pieczenie to raz i po drugie to już nie będą te same popękane pyszne kuleczki...I obficie obtoczcie je w cukrze pudrze- dwa razy, inaczej cały wsiąknie i już nie będzie tego efektu.
  • Czekoladę rozpuscić z masłem w małym rondelku, zostawic do ostygnięcia.
  • Jajka ubić z cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę, wymieszać z masą czekoladową.
  • Dodać proszek do pieczenia, sól i na końcu makę, dobrze wymieszać i schlodzić w lodówce przez noc.
  • Po leżakowaniu w lodówce wyjmujemy ciasto.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 160C.
  • Cukier puder wsypać do płaskiego naczynia.
  • Ciasto nabierać łyzeczką do herbaty i formować małe kuleczki, obtaczać je w cukrze pudrze
  • Ukulane w cukrze układać na blasze wyłożonej pergaminem.
  • Piec około 10-12 minut z teroobiegiem- podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszcząi popękają- w tym tkwi ich urok.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy