Czekoladowe jaja

Prostsze niż babki i mazurki, a pięknie prezentują się na wielkanocnym stole - ciastka czekoladowe jaja.

ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
55 min.
Ocena:

(średnia 4.42 z 177 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag czekolady deserowej
  • 15 dag białej czekolady

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło ucieramy z cukrem pudrem; nie przerywając, dodajemy po jednym jajku, a następnie przesiane przez sito mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  • Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem foremek w kształcie jajek. Pieczemy 15 min w temp. 180°C.
  • Oba rodzaje czekolady łamiemy i oddzielnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Połowę jajek pokrywamy białą czekoladą, połowę ciemną. Odkładamy do zastygnięcia. Ozdabiamy cienkimi stróżkami kontrastowej czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy