Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Czekoladowe ciasto z dodatkiem orzechów i sezonowych śliwek to łatwa propozycja dla fanów czekolady i owoców. Aby czekoladowe ciasto kusiło aromatem, ale nie było za słodkie, wybierz gorzką czekoladę.

ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
75 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 164 głosów)

Składniki:

  • 150 g masła + do smarowania
  • 500 g węgierek
  • 150 g cukru muscovado
  • 150 g mąki
  • 150 g zmielonych orzechów laskowych
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady (70% kakao), posiekanej
  • 2 łyżki grubo siekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki galaretki porzeczkowej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę (śr. 20 cm) smarujemy masłem.
  • Śliwki myjemy, przecinamy na połówki i usuwamy pestki. 6 śliwek odkładamy, pozostałe z grubsza kroimy.
  • Do dużej miski wsypujemy cukier, dodajemy masło, mąkę, mielone orzechy, jajka i proszek do pieczenia, ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem przez 1–2 min, na gładką, błyszczącą masę. Mieszamy z posiekanymi śliwkami i czekoladą, przelewamy do przygotowanej tortownicy i wygładzamy.
  • Rozkładamy połówki odłożonych śliwek na wierzchu mieszaniny, lekko je wciskając w dół, a następnie posypujemy orzechami.
  • Pieczemy przez 40–50 min, aż placek się zezłoci. Po upieczeniu pozostawiamy przez 10 min w formie, a następnie zdejmujemy papier i schładzamy placek na kratce. Przed podaniem galaretkę podgrzewamy i smarujemy nią wierzch ciasta.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Porady

Zobacz też: Ciasto czekoladowe z kardamonem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy