Czekoladowe ciasto z gruszkami

Mocno czekoladowe ciasto z gruszkami. Podane z filiżanką kawy lub herbaty wprawi w dobry nastrój.

Dodany przez:

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto czekoladowe:
  • 50 dag masła
  • 4 jaja
  • 150 g cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku
  • Syrop do nasączenia ciasta:
  • 4 łyżki syropu po gotowaniu gruszek
  • 1 łyżka spirytusu
  • Baza gruszkowa:
  • 4 gruszki
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • Czekoladowa pianka:
  • 2 kubeczki serka Mascarpone
  • 2 tabliczki czekolady, deserowej
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

  1. Masło należy utrzeć z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym na gładka masę. Następnie dodać do tej masy produkty sypkie, czyli mąkę wymieszany z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszać wszystko a następnie dodać pianę z białek i znów połączyć wszystkie składniki.
  2. Ciasto przełożyć na wyłożoną pergaminem blaszkę. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Gruszki należy obrać i pokroić na cząstki. Skropić sokiem z cytryny. Zagotować 1 litr wody z cukrem, dodać goździki, cynamon. Do tak przygotowanego syropu wrzucić gruszki i gotować około 15 minut. Następnie gruszki należy odcedzić i wystudzić.
  4. W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie piankowego kremu czekoladowego. Nie ma nic wspanialszego od zapachu czekolady unoszącej się po kuchni.
  5. Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić na sztywno. Możemy dodać opakowanie fixu do śmietanki, wtedy będziemy mieć pewność że wszystko wyjdzie tak jak powinno. Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie a następnie ostudzić. Zamiast sypkiej żelatyny możemy użyć w płatkach. Na taką porcję dwa płatki wystarczą. Należy ją namoczyć w dużej ilości zimnej wody a gdy da się ona zgiąć w dłoni, należy przełożyć do miseczki i wstawić do kuchenki mikrofalowej by ją rozpuścić. Jeśli nie mamy kuchenki, miseczkę wstawiamy do kąpieli wodnej. Mascarpone wymieszać z ostudzoną czekoladą, następnie dodać żelatynę i ubitą śmietankę. Wymieszać wszystko.
  6. Boki ciasta owinąć folią, ciasto nakłuć i nasączyć syropem. Na wierzch ułożyć cząstki gruszek a na to piankę czekoladową. Wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  7. Życzę smacznego i udanego wypieku :)
czekolada deser gruszki ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze