Czeko-porzeczka z marcepanem

Zainspirowane magazynem "Moje Gotowanie"

Dodany przez:

Czeko-porzeczka z marcepanem

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 0,5 kg czarnej porzeczki
  • 1 szklanka cukru
  • 75 g masy marcepanowej w gorzkiej czekoladzie
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 0,5 opakowania żelfixu

Przygotowanie

  1. Porzeczki umyć, usunąć gałązki i listki. Wymieszać z cukrem i odstawić na noc.
  2. Odmierzyć odpowiednie ilości marcepana i czekolady. Zmiksować je w rozdrabniaczu lub zetrzeć na tarce.
  3. Porzeczki wymieszać z żelfixem i marcepanem i zagotować. Dodać czekoladę i mieszając podgrzewać aż się ona rozpuści. Zagotować i szybko napełnić wyparzone słoiki. Wytrzeć brzegi, zakręcić i odstawić do góry dnem aż ostygną. Wtedy można je wynieść do piwnicy.
  4. Pyszny dżem z porzeczki z dodatkiem marcepana i czekolady
przetwory Dżem porzeczka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze