Czarnina slodko - kwaśna z kluskami ziemniaczanymi

Czarnina kiedyś zwana była " Czarną polewką' jest ulubionym daniem moich domowników

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

Składniki

  • czarnina
  • kaczka lub mięso z kaczki np. porcje z kaczki, krew z 1 kaczki, 2l wody, 1 korzeń pietruszki, 1/2 selera ,2marchewki, 1 kwaśne jabłko, 4 suszone śliwki, 2 liście laurowe,ziele angielskie, sól,1łyżka cukru, 2 łyżki octu, 4 łyżki maki pszennej
  • kluski:
  • 1kg ziemniaków ,ok. 40dkg mąki, 2 jajka,sól.

Przygotowanie

  1. Czarnina; Mięso ugotować z warzywami, dodać przyprawy ( bez octu i cukru dodajemy je na samym końcu). Gdy mięso będzie miękkie wyjąć mięso wywaru. Krew rozprowadzić z 4 łyżkami mąki w osobnym garnuszku. Następnie stopniowo do krwi dolewać małymi porcjami wywar ( ok. 4 szklanek) ciągle mieszając. Krew mieszana musi być ciepła. Kiedy już będzie ciepła wlewamy ją do pozostałego wywaru - mieszamy i zagotowujemy.Naa końcu doprawiamy octem i cukrem do smaku.
  2. Kuski ziemniaczane:Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.Dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy. Bierzemy porcje ciasta na deskę i odrywamy łyżką małe kluski , wrzucając je od razu na gotującą się wodę . gotujemy ok. 8 min.
Śniadanie mięso obiad kolacja zupa kaczka krew z kaczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze