Tagliatelle z wędzonym łososiem

Tagliatelle z wędzonym łososiem

Ocena:

4.47 (167)

  • 25 min.
  • dla 2 osób

Szybko, smacznie i wykwintnie

Składniki:

  • 170 g tagliatelle
  • 150 g wędzonego łososia
  • 2 szlotki
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml słodkiej śmietany (najlepiej 18 %)
  • pieprz
  • sól1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Tagliatelle z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Nastawiam wodę na makaron (na każde 100 g makaronu gotujemy 1 litr wody).
  • Szalotki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na masełku. Gdy cebulka bedzie juz miękka dodajemy pokrojonego w większa kostkę łososia. Jeżeli ktoś lubi mozna podlac go w czasie smażenia małą ilością białego wina. W międzyczasie do gotującej się wody wrzucamy sól oraz makaron i gotujemy al dente (patrz na opakowaniu makaronu).
  • Do podsmażonego łososia dolewamy śmietany i dusimy do momentu aż śmietana zgęstnieje (jeżeli mamy mało sosu dolewamu więcej śmietany). Całośc doprawiam do smaku pieprzem i jeżeli ktoś potrzebuje to solą (uwaga sam łosoś już jest słony). Gdy makaron jest już gotowy wrzucamy go do sosu i mieszamy. Na telerzu posypujemy danie pitruszką.
  • Smacznego :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne