Cytrynowy kurczak

Przepis na kurczaka z cytryna i czarnymi oliwkami.

Dodany przez:

Cytrynowy kurczak

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • po 1/2 pęczka tymianku i oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • kurczak
  • sól
  • pieprz
  • 80 dag ziemniaków
  • 2 cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek

Przygotowanie

  1. Zioła siekamy, czosnek obieramy. Opłukanego i osuszonego kurczaka nacieramy solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Do środka wkładamy czosnek i połowę ziół, zaszywamy. Kładziemy piersią do dołu w natłuszczonej brytfannie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po ok. 30 min wokół ptaka rozkładamy ćwiartki obranych ziemniaków, posypujemy resztą ziół. Na kurczaku kładziemy plasterki z jednej cytryny, natomiast całość
  2. skrapiamy oliwą i sokiem z drugiej cytryny, pieczemy jeszcze 1 godz. Aby pieczeń była bardziej soczysta, pod blachę można wstawić płaskie naczynie z wodą.
  3. Kurczak jest prawidłowo upieczony w całości, gdy ze środka uniesionego na widelcu ptaka wypływa przezroczysty sok; skórka jest równo zrumieniona i chrupiąca; mięso nakłute widelcem jest pulchne i kruche, zaczyna odrywać się
  4. od kości na końcach nóg.
kurczak mięso obiad drób
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze