Cytrynowy baranek wielkanocny

Niektórzy robią baranka wielkanocnego z masła, my stawiamy na tego cytrynowego! Zapewne nie dotrwa na stole do końca dnia...

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • masło i mąka do formy
  • pisak lukrowy do dekoracji
  • NA LUKIER:
  • 10 dag cukru pudru
  • łyżka adwokata
  • kilka kropli soku cytrynowego

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem. Ciągle ucierając, wbijamy po jednym jajku i wsypujemy porcjami mąkę, a następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny. Formę na baranka natłuszczamy, oprószamy mąką, wlewamy ciasto.
  2. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, pieczemy ok. 1 godz., do suchego patyczka. Wyjmujemy, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Smarujemy lukrem utartym z podanych składników i dekorujemy pisakiem, zaznaczając bodaj oczy, pyszczek i uszy.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
Wielkanoc ciasto lukier baranek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy