Babeczki cytrynowe

Ocena:

4.33 (230)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Babeczki cytrynowe to puszysty, aromatyczny deser w formie kuszącego ciasta na dwa kęsy. Te miniaturowe wypieki świetnie sprawdzą się na podwieczorek, a udekorowane czapką kremu pięknie prezentują się na przyjęciach. Przepis na babeczki cytrynowe opiera się na zaledwie kilku podstawowych składnikach, dlatego z łatwością przygotujecie je nawet wtedy, kiedy goście są już w drodze. 

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • mąka pszenna  300 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • masło  125 g

  • cukier  150 g

  • cytryna  2 szt.

  • jogurt  250 g

Babeczki cytrynowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wyjmujemy jajka, masło i jogurt z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy robić babeczki cytrynowe. Metalową foremkę z wgłębieniami na muffiny wykładamy jednorazowymi papilotkami. Cytrynę sparzamy i wysuszamy. Ścieramy z niej skórkę na tarce i wyciskamy z niej sok.  

    Cytryna jajka babeczki
  • Krok 2:

    Ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. W oddzielnym naczyniu ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo, jedno po drugim, wbijamy jajka. Na koniec dodajemy jogurt oraz skórkę i sok z cytryny. Łączymy sypkie i mokre składniki za pomocą szpatułki.  

    Babeczki cytrynowe – ciasto
  • Krok 3:

    Pieczenie: gotowe ciasto na muffinki cytrynowe przekładamy do foremek. Pieczemy je przez 25 minut, w temperaturze 180°C. Sprawdzamy wykałaczką, czy są gotowe. Jeśli masa nie przylepia się do patyczka, to znaczy, że można wyjąć je z piekarnika i wystudzić.    

    Muffiny cytrynowe pieczenie

Porady

  • Babeczki cytrynowe najlepiej ułożyć po wyjęciu z piekarnika na kratce cukierniczej. Dzięki temu nie zaparują od spodu i szybciej wystygną.   
  • Jogurt możemy zastąpić maślanką lub kefirem. Jeśli nie chcemy używać masła, możemy zastąpić je olejem. Najlepiej sprawdzi się neutralny w smaku tłuszcz roślinny, na przykład słonecznikowy lub rzepakowy, ale można też wykorzystać oliwę.    
  • Warto eksperymentować z różnymi dodatkami. Do ciasta na cytrynowe babeczki możemy wrzucić kawałki czekolady lub bakalie. W wersji z owocami świetnie sprawdzi się przepis na muffinki z borówkami lub muffinki z truskawkami.  
  • Szybkie babeczki cytrynowe możemy upiec w silikonowych koszyczkach lub w specjalnej, uprzednio natłuszczonej blaszce. Najlepszy efekt uzyskamy jednak, używając formy do muffinek wypełnionej jednorazowymi papilotkami. Dzięki temu ciasto zachowa idealny kształt. Dodatkowo unikamy natłuszczania formy, a babeczki dłużej zachowują świeżość. 
  • Osoby, które nie tolerują glutenu, mogą zastąpić mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej, ziemniaczanej i owsianej. Łasuchy dbające o linie z powodzeniem posłodzą babeczki niskokalorycznym zamiennikiem cukru, takim jak erytrol, ksylitol lub stewia.   
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak ozdobić babeczki cytrynowe? 

Wilgotne babeczki cytrynowe z pewnością bardzo szybko znikną z patery, ale będą jeszcze bardziej zachęcające i apetyczne, jeśli ozdobimy je ulubionymi dodatkami. Warto wykorzystywać różne techniki dekoracyjne szczególnie wtedy, kiedy planujemy przyjęcie dla dzieci lub imprezę urodzinową. Babeczki cytrynowe można pięknie wykończyć na przykład za pomocą: 

  • lukru – czyli prostej mieszanki na bazie cukru pudru i soku z cytrusów. Zapaleni cukiernicy mogą też wykorzystać lukier królewski (z białkiem). Można dzięki niemu tworzyć fantazyjne wzorki na wierzchu babeczki. 
  • kremu – na bazie aksamitnego włoskiego mascarpone lub serka typu philadelphia. Jak zrobić krem cytrynowy do babeczek? Polecamy zmiksować wybrany składnik śmietankowy z lemon curd – to słodko-kwaśna, budyniowa masa, która powstaje z masła, jajek i cukru.  
  • polewy – świetnie sprawdzi się rozpuszczona biała czekolada, ale można też wykonać krem czekoladowy ganache na bazie słodkiej śmietanki. Prostą polewę da się również zrobić z sypkiego kakao. Trzeba umieścić je w rondelku razem z cukrem, masłem, mlekiem i podgrzać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.  
  • bitej śmietany – kremówkę (30 lub 36%) wystarczy ubić z cukrem pudrem i wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego. Warto ustabilizować ją żelatyną, żeby dekoracja zachowała swój kształt.   

Babeczka cytrynowa na kruchym cieście 

Innym rodzajem deseru, choć także często określany mianem babeczki, jest kruchy spód wypełniony kremem i udekorowany owocami. Tego typu wypieki znane są w cukiernictwie jako tartaletki. Można przygotowywać je zarówno na słodko, jak i na słono, a jedynym stałym elementem jest ich maślana, chrupiąca podstawa. Babeczki cytrynowe na kruchym cieście to ciekawy i atrakcyjny deser na wszelkie przyjęcia koktajlowe. Można wypełnić je wspomnianym już tradycyjnym lemon curd lub zwyczajną bitą śmietaną ukręconą z serkiem mascarpone i cytrynowym aromatem. Polecamy je także wykończyć bezą włoską z karmelową skorupką, ale to propozycja dla cukierników otwartych na eksperymenty w domowej kuchni.

Babeczki i muffiny – czym się różnią? 

Określenia muffinki i babeczki cytrynowe używamy właściwie zamiennie, ponieważ niewiele różnią się one pod względem wyglądu. Z zasady jednak przygotowuje się je odrobinę inaczej. Przepis na babeczki przypomina klasyczną babę – zawiera masło, a swoją puszystość zawdzięcza w głównej mierze dobrze utartym składnikom. Do pieczenia muffinek częściej używa się oleju i obowiązkowo proszku do pieczenia, a ich sposób przygotowania opiera się na połączeniu mokrych i suchych składników, które wystarczy wymieszać za pomocą szpatułki lub rózgi. W zamyśle jest to bowiem bardzo szybki wypiek, doskonały do porannej kawy. Coraz częściej możemy spotkać się również z określeniem cupcakes. Nazwa ta może być stosowana zamiennie z babeczkami. To z angielskiego po prostu małe ciasto. Za sprawą rozmaitych przyjęć i idei zastępowania klasycznego tortu małymi babeczkami, cupcakes kojarzą się jednak przede wszystkim z ciastem pokrytym elegancką czapką kremu i owocami lub posypką. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne