Cytrynowa babka gotowana

Miękka, pulchna i bardzo aromatyczna. Szybka w przygotowaniu :) Jak znalazł na święta. Polecam :)

babki

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 169 głosów)

Składniki:

  • 125 g margaryny
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Margarynę utrzeć na puch, dodać przesiany cukier puder i dalej ucierać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, dodać do masy, wlać sok z cytryny i otartą skórkę. Dokładnie utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do ciasta babkowego i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Specjalną foremkę do babki gotowanej wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do foremki, dokładnie zamknąć formę. Wstawić do wrzącej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem 1.5 godziny. Po tym czasie babkę od razu wyłożyć na talerz i pozostawić do wystygnięcia. Zimna udekorować, np. lukrem cytrynowym. Smacznego.

Porady

Przepis na małą foremkę o pojemności około 1,5 litra.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy