Cynamonowa babka

Pyszna cynamonowa babeczka do południowej kawki;-)))

dodany przez: Margolka_2004 margolka_2004

babki desery przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 175 głosów)

Składniki:

  • 5 białek
  • 3 żółtka
  • 20 dag cukru
  • 20 dag mąki pszennej
  • 12 dag mąki ziemniaczanej
  • 25 dag margaryny, która nalezy roztopic
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • cynamon
  • cukier puder do dekoracji

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Cynamonowa babka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przesiewamy maki z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku i odrobinie cukru. Następnie mąkę i naszą margarynę. Do formy babkowej wlewamy po odrobinie ciasta i posypujemy cynamonem i tak do wyczerpania ciasta. Wstawiamy do dobrze nagrzanego pieca (około 190C) i pieczemy około 40 minut. Upieczoną wyjmujemy z pieca i studzimy.
  • Szykujemy sobie naszą polewę. Na szklankę cukru pudru dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyzeczkę wrzątku. Szybko mieszamy i tak powstałą masą polewamy nasza babeczkę. Ciasto gotowe.
  • Przepis na tą babeczkę znalazłam w starej gazecie podczas porzadków. Jest smaczna i delikatna, oczywiście dla amatorów cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy