Cynamonowa babka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przesiewamy maki z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku i odrobinie cukru. Następnie mąkę i naszą margarynę. Do formy babkowej wlewamy po odrobinie ciasta i posypujemy cynamonem i tak do wyczerpania ciasta. Wstawiamy do dobrze nagrzanego pieca (około 190C) i pieczemy około 40 minut. Upieczoną wyjmujemy z pieca i studzimy.
Szykujemy sobie naszą polewę. Na szklankę cukru pudru dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyzeczkę wrzątku. Szybko mieszamy i tak powstałą masą polewamy nasza babeczkę. Ciasto gotowe.
Przepis na tą babeczkę znalazłam w starej gazecie podczas porzadków. Jest smaczna i delikatna, oczywiście dla amatorów cynamonu.
Komentarze