CYCKI MURZYNKI

przepyszne ciacho ;)

Deserybiszkoptypolewa czekoladowaPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 150 głosów)

Składniki:

  • --- BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. mąki tortowej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • --- WARSTWA MAKOWO-KOKOSOWA
  • 6 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. maku zmielonego w młynku do kawy (suchy mak)
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • --- KREM
  • 6 żółtek
  • 1l mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 i 1/3 margaryny
  • --- DODATKOWO:
  • biszkopty okrągłe
  • polewa czekoladowa
  • trochę alkoholu (wódka/ rum)
  • trochę rodzynek ( po 1 na biszkopt)
  • woda+ sok z cytryny (do nasączenia biszkoptu)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1) Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier, a gdy się rozpuści dodawać kolejno żółtka i miksować do powstania jednolitej masy. Dodać przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łyżką. Wylać na wyłożona pergaminem blachę. Piec w temp. 170*C przez około 30 min. Wystudzony biszkopt nasączyć woda z sokiem z cytryny.
  • 2) Białka ubic z cukrem na sztywną pianę. Dodać mak, wiórki i proszek do pieczenia. Wymieszać i piec ok. 30 minut w temp 170*C.
  • 3) 1 szkl. mleka zmiksować z obiema makami, oboma cukrami i żółtkami a resztę mleka zagotować. Zmiksowane żółtka wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszać aż do momentu tworzenia się pęcherzyków. Ostudzony budyń utrzeć z margaryną
  • 4) Układamy warstwami (od dołu):
  • - biszkopt
  • - krem
  • - warstwa makowo-kokosowa
  • - krem
  • - biszkopty nasączone alkoholem
  • - po rodzynku na biszkopta (każdy oblany polewą czekoladową)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy