Ćwikła z chrzanem

nie wyobrażam sobie świątecznego pasztetu bez dodatku ćwikły z chrzanem - to pyszny duet

SałatkićwikłaDodatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
720 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.52 z 187 głosów)

Składniki:

  • 1,5-2 kg buraków ćwikłowych - staram się wybierać odmianę o podłużnych korzeniach, jest w/g mnie słodsza
  • sok z 2-3 cytryn
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 korzenie chrzanu
  • 1 jabłko
  • do smaku: cukier, sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Kupując buraki starajmy się wybrać korzenie o zbliżonej wielkości aby równo nam się ugotowały.
  • Buraki myjemy, szorujemy, dokładnie. Gotujemy do miękkości (ok. 1 godziny, ale to zależy od ich wielkości) - możemy też upiec je w piekarniku. Ugotowane zalewamy zimną wodą i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Odcinamy piętki, skórka powinna lekko odchodzić. Obrane buraki ścieramy na tarce jarzynowej - ja lubię grubo starte, ale to kwestia gustu. Do buraków ścieramy obrane jabłko i dodajemy sok cytrynowy.
  • Chrzan obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i od razu mieszamy z octem aby nie ściemniał, dodajemy do buraków, mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i cukrem - smak powinien być lekko winny. Przygotowaną ćwikłę z chrzanem nakładamy do słoików i zakręcamy. Odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 24 godziny aby smaki się przegryzły. Podajemy do mięs pieczonych, pasztetów, wędlin...Szczelnie zamkniętą można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy