Ćwikła

Domowa ćwikła do wędlin

SałatkićwikłaPrzekąski

Czas przygotowania:
1440 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.52 z 199 głosów)

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych;
  • 1 słoiczek chrzanu na kwasku (ok 200g)
  • 5 łyżeczek cukru
  • szczypta soli
  • sok z 1 cytryny lub ocet

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Buraki umyć i i ugotować. Wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do tarcia ziemniaków. Nadmiar soku odlać lub odsączyć buraki na sicie. Dodać najpierw sok z cytryny, następnie chrzan i przyprawy, spróbować ewentualnie dodać soli. Wstawić na noc do lodówki, żeby ćwikła się przegryzła. Następnego dnia spróbować czy czuć wystarczająco chrzan, jeśli nie to dodać wg uznania, włożyć do słoiczków. Najlepsza do mięs i wędlin

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy