Ćwikła

Domowa ćwikła do wędlin

Dodany przez:

Ćwikła

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg buraków ćwikłowych;
  • 1 słoiczek chrzanu na kwasku (ok 200g)
  • 5 łyżeczek cukru
  • szczypta soli
  • sok z 1 cytryny lub ocet

Przygotowanie

  1. Buraki umyć i i ugotować. Wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do tarcia ziemniaków. Nadmiar soku odlać lub odsączyć buraki na sicie. Dodać najpierw sok z cytryny, następnie chrzan i przyprawy, spróbować ewentualnie dodać soli. Wstawić na noc do lodówki, żeby ćwikła się przegryzła. Następnego dnia spróbować czy czuć wystarczająco chrzan, jeśli nie to dodać wg uznania, włożyć do słoiczków. Najlepsza do mięs i wędlin
mięso sałatka przekąska buraki chrzan ĆWIKŁA
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze