Curry - Z Tofu

Currry - Z Tofu

dodany przez: mojegotowanie

Dania główne

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 141 głosów)


Składniki:

  • 25 dag tofu
  • 2 łyżeczki łagodnego curry w proszku
  • 3 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • zielona papryczka chili
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • sól
  • słoiczek szparagów w zalewie
  • szklanka mleka kokosowego
  • szklanka bulionu drobiowego
  • duża garść kiełków soi
  • cukier
  • limetka

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Przepis na curry - Curry z Tofu
  • Tofu kroimy w kostkę. Łyżeczkę curry mieszamy z 2 łyżkami oleju
  • zalewamy tofu
  • odstawiamy na 15 min. Obrany czosnek i imbir
  • oczyszczone z pestek chili siekamy. Dymki ze szczypiorem i osączone szparagi kroimy w słupki. Tofu obsmażamy na głębokiej patelni
  • zdejmujemy i odkładamy na bok.
  • Na patelnie wlewamy resztę oleju
  • wrzucamy posiekane przyprawy oraz dymki i szparagi
  • potrząsając patelnią
  • smażymy 5 min. Oprószamy solą oraz pozostałym curry
  • podsmażamy jeszcze chwilę. Wlewamy mleko i bulion
  • gotujemy 7 min
  • dodajemy tofu i połowę kiełków.
  • Przyprawiamy do smaku solą
  • cukrem i sokiem z limetki. Posypujemy resztą kiełków. Podajemy z ryżem. Ta wersja curry smakuje bardzo dobrze z kalafiorem zamiast szparagów.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy