Cukiniowy mus z ziołami i pomidorami

Przepis na chłodnik z cukinii z dodatkiem pomidorów i ziół

Dodany przez:

Cukiniowy mus z ziołami i pomidorami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 cukinie
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • ząbek czosnku
  • szklanka bulionu z kurczaka
  • kremowy serek – śmietankowy albo z ziołami
  • sól, pieprz
  • duża garść świeżych ziół: tymianku, oregano, bazylii, natki pietruszki
  • 1/2 l jogurtu greckiego
  • 2 mięsiste pomidory
  • oliwa
  • wędzony boczek

Przygotowanie

  1. Cukinie kroimy, dodajemy pokrojone drobno dymki (same cebulki, szczypior odkładamy), posiekany czosnek, zalewamy bulionem i dusimy ok. 5 min, następnie miksujemy blenderem. Z jeszcze gorącą pulpą mieszamy 3–4 łyżki kremowego serka, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną zieleninę. Kiedy całość zupełnie ostygnie, łączymy z jogurtem, większą częścią pokrojonych w drobną kostkę pomidorów (wcześniej trzeba je sparzyć, obrać ze skóry, przekroić, wyjąć pestki), ok. 2 łyżkami oliwy. Rozlewamy, każdą porcję dekorujemy odłożonymi pokrojonymi pomidorami, pokrojonym szczypiorem z dymki oraz wysmażonymi na chrupko plasterkami boczku.
  2. Cukiniowy mus można przyrządzić także w wersji gorącej:
  3. cukinie z dymką i czosnkiem dusimy w odpowiednio większej ilości bulionu (3/4–1 l), zagotowujemy i miksujemy. Przyprawiamy do smaku. Tuż przed podaniem mieszamy z pokrojonymi ziołami i pomidorami. Podajemy koniecznie z chrupiącym boczkiem i ciabatką.
obiad zupa cukinia pomidory mus chłodnik ziola
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy