Cukinie z ratatują

Przygotowanie: 35 minut Pieczenie: 15 minut Porcja: 125 kcal Składniki na 4 porcje

Przekąski

Czas przygotowania:
35 min.
Kalorie:
125 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 144 głosów)

Składniki:

  • 4 okrągłe lub 2 podłużne cukinie
  • 2 pomidory
  • bakłażan
  • 2 strąki kolorowej papryki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • listki bazylii

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Warzywa umyć. Z okrągłych cukinii odciąć wierzch, podłużne przekroić i lekko wydrążyć miąższ (odłożyć). Wnętrza oprószyć solą, skropić oliwą i piec około 15 min w temp. 190°C.
  • Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, z bakłażana odciąć szypułkę, papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Wszystko pokroić w kostkę po 2 cm.
  • Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek drobno posiekać. Odłożony miąższ cukinii posiekać.
  • Oliwę rozgrzać w dużej patelni, zeszklić cebulę, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz pomidorów), dusić na małym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać czosnek, pomidory, lekko podgrzać, przyprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
  • Podawać w wydrążonych cukiniach, udekorować bazylią.

Kalorie: 125

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy