Cukinia z czekoladą i rumem

moja dzisiejsza improwizacja:)

Deserydżem z cukinii

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 148 głosów)

Składniki:

  • 1,5 szklanki dżemu z cukinii
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka rumu Captain Morgan
  • 1 łyżka pełnego mleka w proszku
  • 1 łyżka śmietanki słodkiej 30%
  • II WARSTWA:
  • ¾ szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka pełnego mleka w proszku
  • DODATKOWO:
  • 2 kosteczki gorzkiej czekolady starte na średnich oczkach

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do rondla dodać cukinię, połamaną czekoladę, masło i śmietankę, mieszać podgrzewając tylko do momentu rozpuszczenia czekolady.
  • Zestawić z ognia i dodać rum oraz mleko w proszku, wymieszać energicznie. Rozlać do 2 szklanych pucharków. Schłodzić, ja wstawiłam do zamrażarki aby czekolada szybciej stężała.
  • Smietanę ubić dodając pod koniec cukier puder i mleko w proszku. Rozłożyć do pucharków.
  • Wierzch deseru oprószyć startą gorzką czekoladą
  • RADY:
  • Zamiennie zamiast cukinii może być mus z prażonych jabłek:)
  • Ciemną czekoladę można zastąpić białą
  • Do deseru użyłam tej cukinii:
  • http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/przetwory/cukinia_o_smaku_pomaranczowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy