Cukinia w pomidorach

Warto zrobić na zimę

Przetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 157 głosów)

Składniki:

  • 4kg pomidorów
  • 2kg cukinii lub kabaczka
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • olej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić na ćwiartki. Włożyć do rondla, gotować na średnim ogniu aż się rozpadną. Cukinie obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Przesmażyć partiami na niewielkiej ilości oleju. Dodać do pomidorów. Dodać drobno posiekaną cebulę i doprawić solą i papryką. Gotować ok 20minut. Gorące przelać do wyparzonych słoików, wytrzeć brzegi i mocno zakręcić. Pasteryzować na mokro około 10 minut. Wyjąć i odwrócić do góry dnem. Po ostygnięciu wynieść do piwnicy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy