Artur Rogalski
4.48 (185)
Cukinia faszerowana warzywami z komosą ryżową to bezmięsne, zdrowe i wyjątkowo lekkie danie. Rewelacyjnie smakuje zapiekana z żółtym serem. Całość podkreślają aromatyczne przyprawy takie jak oregano oraz curry. Gotową potrawę możemy polać dodatkowo jogurtem bądź sosem ziołowym. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na cukinię faszerowaną warzywami.
cukinia 1 szt.
komosa ryżowa (quinoa) 65 g
cebula 1 szt.
marchewka 1 szt.
papryka 1 szt.
czosnek 3 ząbki
oliwa z oliwek 45 ml
przyprawa curry 3 g
oregano 3 g
ser żółty 100 g
pieprz 4 g
sól 4 g
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Paprykę myjemy. Marchewkę, czosnek oraz cebulę obieramy. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Komosa ryżowa: przekładamy ją na sitko, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy ją do rondelka i zalewamy 200 ml wody. Dodajemy szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po tym czasie odstawiamy komosę do ostygnięcia.
Cukinia: myjemy ją dokładnie, a następnie kroimy na pół. Wydrążamy jej miąższ – przekładamy go do oddzielnego naczynia. Warzywa posypujemy solą i odstawiamy na ok. 5 minut.
Smażenie: rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę i paprykę. Podgrzewamy je do momentu, aż zmiękną. Następnie dodajemy czosnek oraz miąższ cukinii. Całość smażymy jeszcze 2 minuty. Na końcu wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Faszerowanie: smażone warzywa łączymy z komosą ryżową. Masę nakładamy na wydrążone połówki cukinii. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia oraz wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie posypujemy je serem. Zwiększamy temperaturę do 200°C. Całość pieczemy jeszcze 15 minut.
Cukinia faszerowana warzywami: posypujemy ją pieprzem i dekorujemy natką pietruszki. Danie rewelacyjnie smakuje z dodatkiem sosu pomidorowego.
Porady
- Gotową cukinię faszerowaną warzywami możemy dodatkowo posypać posiekanym koperkiem lub kolendrą. W ten sposób nie tylko wzbogacimy jej smak i aromat, ale również podniesiemy wartość odżywczą dania.
- Farsz można przygotować z dodatkiem innych przypraw. Warzywa rewelacyjnie komponują się z tymiankiem, rozmarynem oraz ziołami prowansalskimi. Fani ostrych smaków mogą sięgnąć po niewielką ilość chili.
- Komosę ryżową z łatwością zamienimy na ryż, kaszę bulgur, jęczmienną, jaglaną, kuskus, a nawet gryczaną. Nic się nie stanie, jeśli postanowimy połączyć kilka produktów ze sobą.
- Suszone oregano bez problemu zastąpimy świeżym. Odznacza się ono nieco delikatniejszym aromatem, więc warto zwiększyć jego ilość. Przed połączeniem z warzywami, należy je dokładnie umyć, osuszyć, a następnie posiekać.
- Do przygotowania faszerowanej cukinii wegetariańskiej używamy żółtego sera gouda. Jednak równie dobrze sprawdzi się tutaj także edamski, cheddar, parmezan, a nawet mozzarella. Niektórzy posypują danie pokrojoną w kostkę fetą. W wersji wegańskiej pomijamy ten składnik lub zastępujemy go płatkami drożdżowymi.
Cukinie faszerowane warzywami to rewelacyjny pomysł na lekki, zdrowy i wegetariański obiad. Zasmakuje nawet największym niejadkom. Gotowe danie warto podać w towarzystwie:
Farsz cukinii możemy dodatkowo wzbogacić o:
Faszerowana cukinia wegetariańska to tylko jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Okazuje się, że wchodzi ono w skład wielu wyśmienitych potraw oraz deserów. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów z dodatkiem cukinii:
Cukinia to sezonowe warzywo, które obecnie możemy już kupić przez cały rok, jednak najsmaczniejsza jest na koniec lata. To właśnie wtedy ma najwięcej dobroczynnych wartości odżywczych. Cukinia zawiera w sobie bogactwo witaminy K, A i C, a także wielu minerałów, takich jak magnez, żelazo i potas. Ma w sobie też dużo błonnika pokarmowego, dlatego jej jedzenie sprzyja odchudzaniu. Ile kalorii ma cukinia? To bardzo dietetyczny produkt i można go jeść bez ograniczeń. W 100 gramach cukinii jest tylko 16 kalorii.
Cukinię można przygotowywać na wiele sposobów zarówno z patelni, piekarnika, jak i grilla. Fantastycznie nadaje się ona do gotowania, duszenia i przyrządzania na parze. Choć nie wszyscy o tym wiedzą, można ją też jeść na surowo i to właśnie w tej formie będzie dostarczała nam najwięcej witamin i minerałów.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.