Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Ocena:

4.39 (171)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem zapiekana w piekarniku to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. To danie jest szybkie i proste, a wygląda i smakuje wyśmienicie. Chrupiąca zapiekana cukinia wypełniona po brzegi sycącym nadzieniem z dodatkiem pomidorów to również świetny pomysł na lunch do pracy na wynos. Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym? Zobaczcie nasz prosty przepis. 

Składniki:

  • cukinia  1 kg

  • mięso mielone  400 g

  • ryż  100 g

  • cebula  150 g

  • czosnek  10 g

  • mozzarella  150 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • przecier pomidorowy  200 ml

  • słodka papryka  3 g

  • zioła prowansalskie  3 g

  • sól  6 g

  • pieprz  2 g

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: ryż gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy cukinie. Powstałe w ten sposób łódeczki odkładamy na bok, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odcedzamy ugotowany ryż i odstawiamy go do ostygnięcia. 

    Gotowanie ryżu
  • Krok 2:

    Farsz do cukinii: na łyżce oliwy podgrzewamy cebulkę, a kiedy się zeszkli, dorzucamy do niej czosnek. Po kilku minutach wkładamy na patelnię mięso mielone i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy miąższ z cukinii i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, sproszkowaną papryką i ziołami prowansalskimi (oregano, bazylia, tymianek). Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy do niego ugotowany ryż i mieszamy.

    papryka-cebula
  • Krok 3:

    Pieczenie: nadziewamy łódeczki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowana cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem ląduje w piekarniku rozgranym do 180°C na około 30 minut. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia posypujemy łódeczki tartym serem. 

    cukinie-faszerowane

Porady

  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem zapiekana w piekarniku to doskonały pomysł na sycący obiad. Można ją zjeść przy rodzinnym stole lub zabrać do pracy i odgrzać w kuchence mikrofalowej. Do nadzienia sprawdzi się zarówno wieprzowina, jak i wołowina. Można też połączyć oba rodzaje mięsa.  
  • Ile czasu piec faszerowane cukinie? Przede wszystkim chcemy, żeby warzywna łódeczka zmiękła nieco w środku. Ser powinien się rozpuścić i lekko zarumienić. Zajmie to około pół godziny. Kabaczek można też podpiec z odrobiną oliwy i soli przed nadziewaniem.   
  • Tym, którzy wybierają chude mięso i dbają o podaż białka, z pewnością przydanie do gustu dietetyczna cukinia nadziewana indykiem lub kurczakiem.    
  • Domownikom lub gościom, którzy unikają produktów skrobiowych, możemy podać cukinię faszerowaną mięsem mielonym bez ryżu.  
  • Do tego przepisu zazwyczaj używa się klasycznej cukinii, dzięki której można stworzyć podłużne łódeczki, ale równie smaczny będzie mały, okrągły kabaczek. Nadziewamy go tak jak dynię – odcinamy wierzch i wydrążamy środek. 
  • Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem będzie się pięknie prezentować, jeśli udekorujemy ją świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki lub bazylią.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem – dodatki 

Sycąca zapiekana cukinia z mięsem mielonym i ryżem według naszego przepisu jest samodzielnym daniem. Zawiera wszystko, na co składa się pożywny obiad: element skrobiowy i proteinowy oraz warzywa. Poszczególne składniki można z łatwością modyfikować lub dodawać własne, ulubione produkty. Oto niektóre przykłady: 

  • ser – cukinia faszerowana ryżem i mięsem lubi towarzystwo przeróżnych serów. Można ją posypać parmezanem lub pecorino romano. Doskonale smakuje też z serem feta lub ricottą. Jeśli natomiast lubicie mocniejsze smaki, koniecznie wypróbujcie cukinię faszerowaną serem pleśniowym. Do tego przepisu można użyć zarówno sera camembert lub brie, jak i wyrazistej gorgonzoli.   
  • papryczka chili – świeża lub w formie suszonych płatków. Można też dodać pieprz cayenne lub tabasco. To składniki dla miłośników pikantnej kuchni. 
  • sos sojowy lub worcestershire – nada farszowi wyrazisty aromat. Smak umami, który uzyskujemy dzięki dodatkom charakterystycznym dla kuchni azjatyckiej, możemy również otrzymać za sprawą suszonych grzybów. Polecamy je namoczyć, posiekać i wrzucić do nadzienia. 

Sprawdźcie także nasz przepis na wegetariańską cukinię faszerowaną warzywami

Co podać do faszerowanej cukinii?  

Cukinia z mięsem mielonym i ryżem nie potrzebuje dodatków w postaci pieczywa, ziemniaków lub kaszy, ponieważ zawiera już sycący składnik skrobiowy. Doskonale natomiast komponują się z nią lekkie surówki i sałatki oraz aromatyczne sosy. Można ją podać z takimi dodatkami jak: 

  • surówka z rzodkiewki – ostry smak warzyw delikatnie łagodzi w tym przepisie kremowy jogurt. Ta lekka sałatka pięknie pachnie młodym koperkiem. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem będzie doskonale smakować w jej towarzystwie zwłaszcza latem.  
  • sos czosnkowy – bardzo prosty, lekki dodatek na bazie jogurtu. Można połączyć go także ze startym zielonym ogórkiem, żeby powstał sos tzatziki, idealnie pasujący do treściwych, mięsnych potraw
  • beszamel – mamy całkowitą pewność, że doskonale komponuje się z mięsem mielonym i pomidorami. W końcu to z tego połączenia smaków słynie chociażby włoska lasagne. 

Inne pomysły na przepisy z cukinią 

Cukinia faszerowana warzywami lub mięsem to doskonałe danie obiadowe, które można podawać przez cały rok, ale ta wdzięczna roślina może być też składnikiem wielu innych dań i przystawek. Można smażyć z niej placki i kotlety lub tworzyć sosy i gulasze, takie jak znane każdemu leczo z kabaczka. Co jeszcze można zrobić z cukinii? Podpowiadamy: 

  • przetwory – takie jak cukinia marynowana na słodko-kwaśno lub w przyprawie curry. Świetny pomysł na przechowanie smaku lata w słoiczkach na zimę. 
  • surówki i sałatki – na przykład z pieczonymi warzywami, fetą i pomidorami. Grecka sałatka z cukinii to świetny dodatek do obiadu lub lekki lunch. 
  • makaron – to wszechstronne warzywo nie tylko można dorzucić do różnych sosów do spaghetti, ale da się także z niego zrobić imitację pszennych nitek. Jeśli szukacie inspiracji na ciekawy obiad, koniecznie wypróbujcie makaron z cukinii.  

Pomysłów na wykorzystanie tego warzywa w kuchni jest naprawdę mnóstwo. Kiedy z nudzi się Wam już zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem, możecie zrobić z niej wegetariański pasztet, dżem, a nawet słodkie brownie

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne