cukier lawendowy

Ocena:

4.47 (198)

Cukier lawendowy nadaje się idealnie do wypieków, deserów i koktajli. Przepis jest naprawdę prosty, a efekty są niesamowite.

Składniki:

  • 350 g cukru
    10 łyżek kwiatów lawendy
    (bez łodyg i liści)

Cukier lawendowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czysty i suchy słoik wypełniamy na przemian 1-2 centymetrowymi warstwami cukru oraz kwiatami lawendy. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. Po tym czasie naszą pachnącą mieszankę przesypujemy przez sito, aby oddzielić kwiaty. Lawendowy cukier przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie nabierał wilgoci.

Porady

Zobacz też: cukier kwiatowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne