REKLAMA

Crumble rabarbarowe

Owoce pod kruszonką są super szybkie do przygotowania, a smakują jak najbardziej wykwintny deser.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery crumble

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 151 głosów)


Składniki:

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1/2 kg truskawek
  • 10 dag cukru
  • 100 ml likieru truskawkowego, malinowego, wiśniowego itp.
  • sok z cytryny
  • Na kruszonkę:
  • 10 dag kruchych maślanych ciastek
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 5 dag brązowego cukru
  • 1–2 łyżki zimnego masła

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Rabarbar i truskawki płuczemy, czyścimy, osuszamy. Rabarbar kroimy na ok. 1–cm kawałki, truskawki dzielimy na ćwiartki lub połówki. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy rabarbar wymieszany z cukrem i chwilę dusimy, aż cukier zacznie się karmelizować.
  • Zalewamy likierem, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy, aż rabarbar zmięknie. Mieszamy szybko z truskawkami, próbujemy i ew. przyprawiamy jeszcze cukrem i sokiem z cytryny, przekładamy do żaroodpornego naczynia.
  • Składniki na kruszonkę wrzucamy do malaksera, miksujemy pulsacyjnie (nie na proszek!), wysypujemy na wierzch owoców. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, pieczemy ok. 45 min. Podajemy natychmiast.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Porady

Zobacz też: rabarbar pod kruszonką

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy