Croustade z ciasta filo z jabłkami

Croustade z ciasta filo z jabłkami to chrupiący, pyszny owocowy deser. Złocista, pokryta delikatnymi płatkami ciasta filo tarta z jabłkami macerowanymi w armaniaku sprawdzi się na rodzinne spotkanie.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 zielone jabłka
  • 50 ml armaniaku lub innego koniaku
  • 100 g masła
  • 250 g ciasta filo (ok. 12 arkuszy)
  • 50 g cukru

Przygotowanie

  1. Umyte jabłka tniemy na cienkie plasterki i wkładamy je do głębokiego talerza, skrapiamy armaniakiem i odstawiamy, aby się przemacerowały.
  2. Połowę masła roztapiamy w małym rondlu lub kuchence mikrofalowej przez kilka minut. Ciasto rozwijamy i za pomocą pędzelka smarujemy masłem. Posypujemy niewielką ilością cukru.
  3. 6 arkuszy układamy jeden na drugim na dnie wysmarowanej masłem formy do tarty o śr. 28 cm, tak aby wystawały poza formę. Na środek kładziemy jabłka, wystające ciasto zakładamy do środka i na wierzch kładziemy pozostałe posmarowane masłem, pokruszone ciasto. Na wierzchu kładziemy kilka kawałków masła i obsypujemy niewielką ilością cukru, aby się delikatnie skarmelizował. Pieczemy przez 25 do 30 min w temp. 180°C.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Komentarz redakcji

Croustade to francuska kulinarna nazwa, dosłownie oznaczająca skorupę. Nazwę tę nosi również pewien rodzaj tarty z ciasta kruchego, francuskiego lub ciasta filo, która może być pieczona nawet bez formy. Chodzi o to, że brzegi ciasta uformowanego w koło są po prosu zawijane do środka, przykrywając część nadzienia, wyłożonego na środek. Takie gotowe „skorupki„ , w niewielkim kształcie można kupić w sklepach delikatesowych i szybko przygotować z nich małe ciasteczka wypełnione kremem i owocami lub, o ile nie są ze słodkiego ciasta, wytrawnym farszem.
ciasto filo Croustade
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy