Crostata z owocami i bitą śmietaną
Crostata z owocami i bitą śmietaną - Przepis na Crostata z owocami i bitą śmietanąCrostata to tradycyjne włoskie kruche ciasto w formie tarty lub placka. Można zrobić crostatę z owocami w wersji mniejszej - dla każdego po sztuce. A ta sztuka włoska jest naprawdę pyszna! Crostata z owocami tym razem z przepisu Cristiny Catese - rodowitej Włoszki, szefowej kuchni Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Crostata z owocami i bitą śmietaną / fot. Marcin Klaban
Ciastatartydesery z owocamibita śmietana
- Czas przygotowania:
- 60 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
- Poziom trudności: Średni
(średnia 4.5 z 145 głosów)
Kuchnia:
Rodzaj diety:
Sposób przygotowania:
Sposób podania:
Posiłek:
Kroki wykonania:
1.Mąkę przesiać. Mąkę łączymy z cukrem. Dodajemy pokrojone zimne masło i zagniatamy ciasto, aż będzie miało sypką konsystencję. Następnie dodajemy jajka i energicznie wyrabiamy, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na 30 min.
2.Tortownicę o śr. 26 cm (lub kilka mniejszych foremek) smarujemy masłem, oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm, przekładamy do
formy (lub forem), nakłuwamy widelcem, wstawiamy do zamrażarki na 30 min.3.Wyjmujemy, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i obciążamy ryżem
lub suchą fasolą, aby się nie wybrzuszyło w czasie zapiekania. Pieczemy przez
15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Zdejmujemy papier i obciążenie,
dopiekamy jeszcze 3–4 min.4.Na wypełnienie: śmietanę mieszamy z nasionami wanilii i ubijamy, stopniowo
dodając cukier, aż będzie sztywna i puszysta. Rozkładamy na ostudzonym
spodzie (lub spodach). Na wierzchu układamy wybrane owoce.
Porady
Jak wygląda prawdziwa włoska crostata? Niektóre przepisy sugerują polanie owoców rozpuszczoną żelatyną, aby nadać im lepszy wygląd, ale Cristina Catese uważa, że nie jest to konieczne. Crostaty są najlepsze zaraz po przyrządzeniu.
Podobne przepisy

Naleśniki z owocami i bitą śmietaną

Galaretka z owocami i bitą śmietaną

Rolada z bitą śmietaną i owocami

Tort z bitą śmietaną to najpopularniejsze ciasto okolicznościowe na wszelkie święta. Jest pyszny i elegancki, dlatego sprawdzi się na zarówno na urodziny, jak i chrzciny, komunię czy święta. Jak zrobić tort z bitą śmietaną? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis.
Tort z bitą śmietaną

Pavlova z bitą śmietaną i owocami:

Ciasto krówka to hit na wszystkich imprezowych stołach. Istnieje wiele wersji tego słodkiego klasyka, między innymi placek krówka, ciasto krówka na biszkopcie czy ciasto krówka z budyniem. Niezależnie którą wersję wybierzecie, krówkowe ciasto z pewnością zrobi furorę wśród Waszych gości. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na ciasto krówka i garść porad, dotyczących jego przygotowania.
Herbatnikowa krówka z bitą śmietaną

Miałam ochotę na deser
proste tartaletki z bitą śmietaną i owocami

Deser z bitą śmietaną

Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 35 minut Sztuka 250 kcal
Łabędzie z bitą śmietaną
