Crostata z owocami i bitą śmietaną

Crostata to tradycyjne włoskie kruche ciasto w formie tarty lub placka. Można zrobić crostatę z owocami w wersji mniejszej - dla każdego po sztuce. A ta sztuka włoska jest naprawdę pyszna! Crostata z owocami tym razem z przepisu Cristiny Catese - rodowitej Włoszki, szefowej kuchni Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Autor przepisu: Cristina Catese

Ciastatartydesery z owocami

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 145 głosów)

Kroki wykonania:

  • maka1.Mąkę przesiać. Mąkę łączymy z cukrem. Dodajemy pokrojone zimne masło i zagniatamy ciasto, aż będzie miało sypką konsystencję. Następnie dodajemy jajka i energicznie wyrabiamy, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na 30 min.
  • kruche-ciasto2.Tortownicę o śr. 26 cm (lub kilka mniejszych foremek) smarujemy masłem, oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm, przekładamy do
    formy (lub forem), nakłuwamy widelcem, wstawiamy do zamrażarki na 30 min.
  • piekarnik3.Wyjmujemy, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i obciążamy ryżem
    lub suchą fasolą, aby się nie wybrzuszyło w czasie zapiekania. Pieczemy przez
    15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Zdejmujemy papier i obciążenie,
    dopiekamy jeszcze 3–4 min.
  • crostata-z-owocami-i-bita-smietana4.Na wypełnienie: śmietanę mieszamy z nasionami wanilii i ubijamy, stopniowo
    dodając cukier, aż będzie sztywna i puszysta. Rozkładamy na ostudzonym
    spodzie (lub spodach). Na wierzchu układamy wybrane owoce.

Porady

Jak wygląda prawdziwa włoska crostata? Niektóre przepisy sugerują polanie owoców rozpuszczoną żelatyną, aby nadać im lepszy wygląd, ale Cristina Catese uważa, że nie jest to konieczne. Crostaty są najlepsze zaraz po przyrządzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy