Croissanty z szynką i serem
Croissanty z szynką i serem - Przepis na Croissanty z szynką i seremPyszne rogaliki - idealne na śniadanie!

Składniki:
- 15 g masła
- 5 g świeżych drożdży
- 85 ml wody, o temperaturze 20ºC
- 210 g mąki pszennej, typ 450
- 4 g (niepełna łyżeczka) miałkiej soli
- 30 g (2 łyżki) cukru
- 1,5 łyżeczki mleka w proszku
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- 150 g szynki drobiowej pokrojonej w paseczki
- 150 g żółtego sera tartego
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
- Etap 1:
- W rondelku roztopić 15 g masła. Drożdże pokruszyć do miseczki, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i rozprowadzone wodą drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie, stopniowo zagarniając mąkę, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Jeśli jest zbyt zwarte, dolać odrobinę więcej wody. Ciasto w misce przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut, do podwojenia objętości.
- Etap 2:
- Ciasto uderzyć pięścią, aby opadło i ulotnił się dwutlenek węgla, powstały podczas fermentacji. Miskę z ciastem przykryć folią i wstawić do lodówki na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Ponownie uderzyć pięścią, by opadło i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
- Etap 3:
- Masło (125 g) włożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę.
- Etap 4:
- Ciasto rozwałkować na prostokąt długości 3 razy większej niż szerokość.
- Połowę masła rozłożyć palcami na 2/3 długości ciasta i złożyć je jak list, 3 razy. Warto zostawić kilka milimetrów przerwy między masłem o brzegiem, by potem idealnie skleić ciasto (masło nie wypłynie na boki).
- Obrócić ciasto o 90º i ponownie rozwałkować, następnie znów złożyć jak list, tym razem jednak bez masła.
- Złożone ciasto owinąć folią, wstawić do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę.
- Etap 5:
- Wszystkie czynności z etapu 4 powtórzyć od początku, zużywając pozostałą połowę masła. Następnie obrót i wałkowanie + składanie bez masła. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut a następnie do lodówki na godzinę.
- I to koniec przygotowywania ciasta. Po tym czasie (wszystko zajmuje 5,5 godziny), można już wykrajać rogaliki. Ja wkładam do lodówki na całą noc (może tak leżakowac w lodówce 3 dni).
- Wykrajanie rogalików
- Ciasto (musi być zimne!) rozwałkowujemy na placek grubości 6 mm, wykroić trójkąty.
- Na każdy trójkąt rozkładamy szynkę i ser.
- Każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posypać mąką, rozłożyć na niej rogaliki. Do miseczki włożyć żółtko, dodać niewielką ilość wody i roztrzepać, posmarować croissanty. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Croissanty ponownie posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut w temperaturze 220ºC. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec dalej przez 10 minut.
Podobne przepisy
Poziom trudności:
Łatwy
Czas przygotowania:
25 min.

Omlet z szynką to nie tylko doskonała propozycja na śniadanie, ale i na kolację lub szybki lunch. To proste i bardzo sycące danie na każdą porę dnia, które zawsze wychodzi. Przepis na omlet z szynką wymaga tylko kilku składników i kilkunastu minut spędzonych w kuchni.
Omlet z serem i szynką
Czas przygotowania:
20 min.

W tym przepisie używamy makaronu kokardki, ale równie dobrze sprawdzą się też świderki czy pennne.
Makaron z serem i szynką
Czas przygotowania:
30 min.

Sałatka z ryżem itp - kolejna moja sałatkowa propozycja.
Sałatka z ryżem, szynką i serem
Czas przygotowania:
40 min.

Zamiast tostów przyrządzamy dzisiaj naleśniki - z szynką i serem.
Naleśniki z szynką i serem
Czas przygotowania:
30 min.

Pyszne zapiekane naleśniki z szynką i pieczarkami.
Nalesniki zapiekane z serem, pieczarkami i szynką
Czas przygotowania:
15 min.

Polecam wszystkim tortillę na ciepło. Można przyrządzić ją szybko i prosto. Smacznego!!
Tortilla z szynką i serem
Czas przygotowania:
30 min.

Szybka sałatka makaronowa
Sałatka makaronowa z szynką i serem
Czas przygotowania:
45 min.

Wytrawne muffinki super przekąska.
Muffinki z serem i szynką
Czas przygotowania:
30 min.

pyszne rogale z ciasta francuskiego:)