Ciorba de burta

Rumuńskie flaki.

dodany przez: Belizarius

zupy dania mięsne

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 186 głosów)

Składniki:

  • sól, pieprz
  • porcja rosołowa i 40 dkg wołowiny z kością
  • warzywa
  • ziele angielskie
  • 1 kg flaków mrożonych ( najlepiej cielęcych )
  • kwaśna śmietana
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • ocet winny
  • 1 jajo ( żółtko )
  • słodka papryka w proszku
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Ciorba de burta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z mięsa i włoszczyzny gotujemy rosół. Po ugotowaniu przecedzamy. Do rosołu dodajemy flaki i jedną, pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy flaki są miękie zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę, kilka łyżek octu winnego i żółtko roztrzepane w odrobinie ostudzonej zupy. Zagotowujemy. Dodajemy sproszkowaną paprykę. Zupa ma wyraźnie kwaśny smak.
  • Uwaga, nie dodajemy żadnych innych przypraw tych, które zazwyczaj dajemy do polskich flaków typu majeranek, gałka itp.. W przeciwieństwie do nich rumuńska Ciorba de Burta ma mało flaków i nie jest tak kwintesentna.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy