Cielęcina cytrusowa

Cielęcina cytrusowa

Dodany przez:

Cielęcina cytrusowa

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 16 łyżek oliwy
  • tymianek
  • 2 łyżki dużych kaparów
  • 60 dag filetów z cielęciny
  • 40 dag ziemniaków
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie

  1. Cielęcina cytrusowa Cytryny sparzamy wrzątkiem, jedna kroimy w plasterki i odkładamy, z drugiej wyciskamy sok. Mieszamy go z sola, pieprzem, oliwa, świeżym tymiankiem, kaparami, odstawiamy.
  2. Cielęcinę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości ok. 5 cm i moczymy przez kilka minut w marynacie. Ziemniaki po umyciu kroimy w plasterki.  Posypujemy sola, pieprzem i tymiankiem.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni. Podpiekamy na nim mięso, a następnie ziemniaki. Układamy kawałki mięsa i ziemniaki na półmisku. Dekorujemy opieczonymi na patelni grillowej plasterkami cytryny.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Wskazówki

Zobacz też: Eskalopki cielęce w sosie pomidorowym

przepisy mięso obiad obiady cielęcina Cielęcina cytrusowa cytusy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze