Stockfood
4.36 (164)
Cielęcina duszona na maśle jest odpowiednim kandydatem do odegrania głównej roli na rodzinnym stole. Obsmażona z dwóch stron, a następnie duszona na wolnym ogniu będzie soczysta i pełna smaku. Dobrze przyrządzone mięso na obiad potrzebuje właściwie niewielu dodatków. Możecie je podać z lekko podsmażonym jabłkiem i szczypiorkiem lub z młodymi ziemniakami oraz warzywami zrobionymi na parze. Taki zestaw stworzy smaczne i pełnowartościowe danie. Z poniższego przepisu dowiecie się, jak idealnie przygotować duszoną cielęcinę.
cielęcina 500 g
sól 10 g
pieprz 10 g
olej rzepakowy 15 ml
masło 70 g
Mięso: cielęcinę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy dokładnie solą i pieprzem. Pozostawiamy na 5 min.
Obsmażanie: na patelni rozgrzewamy olej. Przekładamy mięso w całości, ale nie wylewamy wody, która powstała z marynowania cielęciny – za chwilę się przyda. Na dużej mocy palnika obsmażamy mięso ze wszystkich stron.
Duszenie cielęciny: zmniejszamy moc palnika i dodajemy masło. Polewamy wierzch wodą z marynaty. Dusimy mięso pod przykryciem przez 60 minut. Co ok. 10 min polewamy je sosem, który powstał na patelni z masła, marynaty i soków z cielęciny.
Podawanie: zanim wyłożymy cielęcinę na półmisek, należy sprawdzić, czy mięso zrobiło się w środku. Jest idealne, gdy po wbiciu widelca ładnie odchodzą włókna. Cielęcina duszona na maśle dobrze prezentuje się na półmisku w całości. Można ją także pokroić na plasty o grubości ok. 2 cm.
Porady
- Zamiast oleju możecie użyć masła klarowanego – wystarczy 25 g – do obsmażenia mięsa.
- Mięso można także dusić w plasterkach – w tej formie zrobi się szybciej. Jednak cielęcina duszona w całości będzie bardziej soczysta.
- Podczas duszenia dobrze jest obracać mięso, aby podgrzewało się równomiernie.
- Jeżeli chcecie, aby danie było bardziej lekkostrawne, pomińcie obsmażanie w wysokiej temperaturze. Cielęcina duszona w ten sposób może nie będzie aż tak aromatyczna, ale będzie odpowiednia dla osób na diecie.
- Lubicie aromat tymianku lub rozmarynu? Ulubione zioła możecie dodać podczas duszenia mięsa albo ozdobić nimi cielęcinę tuż przed podaniem.
Tak, jak pisaliśmy w poradach, można zrobić duszoną cielęcinę bez wstępnego obsmażania. Będzie ona lekkostrawna, ale nie będzie tak pyszna i soczysta, jak bez pominięcia tego etapu. Dlaczego obsmażanie mięsa przed duszeniem jest ważne?
Podczas obsmażania w wysokiej temperaturze – ok. 180°C dochodzi do reakcji Maillarda, która powoduje zmianę koloru oraz wytworzenie zapachu i smaku. Dzięki tej reakcji cielęcina staje się rumiana i zaczyna pachnieć. Na jej powierzchni tworzy się skórka, która zatrzymuje część wody w środku, dlatego mięso jest soczyste. Niestety, w wyniku smażenia skórka staje się twarda i ciężkostrawna. Duszenie w niższej temperaturze – ok. 100°C sprawia, że nie tylko mięso w środku przestaje być surowe, ale także skórka staje się bardziej miękka.
Myślicie o tym, aby podać cielęcinę na kolację? Świetny pomysł – będzie doskonale smakować ze świeżymi warzywami lub sałatką. Do cielęciny możecie podać także słodkie dodatki, takie jak:
Domowe przetwory z owoców warto zrobić samodzielnie w czasie sezonu. Konfitury można przechowywać w słoikach i będą doskonałe w smaku przez cały rok. Owocowe konfitury pasują nie tylko do duszonych i pieczonych mięs, ale także do pasztetów oraz serów.