Ciasto ze śliwkami ze starego zeszytu Aleex

Niezwykle puszyste ciasto ze śliwkami według receptury ze starego zeszytu.

dodany przez: Aleex

ciasto ucierane ciasto z owocami Desery

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 190 głosów)


Składniki:

  • • 5 jajek
  • • tyle, ile ważą jajka dag mąki + dodatkowo 5 łyżek
  • • tyle, ile ważą jajka dag margaryny
  • • tyle, ile ważą jajka cukru razem z cukrem waniliowym
  • • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • • 1,5 kg śliwek

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę.
  • 2. Do margaryny dodawać po jednym całym jajku i porcji cukru. Masa może się lekko zważyć, ale jest to normalne. Później ciasto na pewno będzie udane.
  • 3. Zmienić końcówki miksera na haki. Do utartej puszystej masy dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto może zrobić się gęste, ale tak ma być.
  • 4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć kleksy ciasta. Jest ono dość gęste, trzeba rozprowadzić je łyżką po całej blaszce. W ciasto powtykać gęsto śliwki. Wkładam je pionowo, aby owoców było pełno.
  • 5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 – 200 stopni C około 1 godziny. Sprawdzić patyczkiem. W razie potrzeby dopiec jeszcze 10 – 15 minut.
  • Smacznego.
  • Pełna fotorelacja na blogu: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/09/ciasto-ze-sliwkami-ze-starego-zeszytu.html
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy