ciasto ze śliwkami i chałwą

Połączenie smaku śliwki i chałwy jest doskonałe,po prostu niebo w gębie:)

Dodany przez:

ciasto ze śliwkami i chałwą

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto ucierane:
  • 100g masła
  • 4 żółtka
  • 0,75 szklanki cukru
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • proszek do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • piana:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 750g śliwek węgierek, Polewa chałwowa: 10 dag margaryny 1/3 szklanka cukru 4 łyżki mleka 15 dag chałwy

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przesiania do miski mąki i proszku do pieczenia. W drugiej misce łączymy masło, żółtka i cukier i miksujemy ok. 20 min (w jedną stronę). Jak masa stanie się pulchna dodajemy mąkę i proszek do pieczenia a następnie mleko i mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Układamy na wierzchu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Wstawiamy do nagrzanegodo180'C piekarnika. Pieczemy 35-45 min. Jeżeli pieczemy bez termoobiegu to najpierw 15 min. sam dół, potem góra-dół. Wyjmujemy i studzimy ciasto.Polewa z chałwy;topimy margarynę,dodajemy cukier,mleko i razem mieszamy,na końcu dodajemy chałwę i mieszamy do rozpuszczenia. Po wystudzeniu polewamy ciasto masą chałwową.Smacznego:)
przekąska deser dla dzieci ciasto śliwki pianka chałwa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze