ciasto ze śliwkami i chałwą

Połączenie smaku śliwki i chałwy jest doskonałe,po prostu niebo w gębie:)

Ciastaciasto z owocamiDeserypiankaPrzekąski

Czas przygotowania:
70 min.
Ocena:

(średnia 4.55 z 161 głosów)

Składniki:

  • Ciasto ucierane:
  • 100g masła
  • 4 żółtka
  • 0,75 szklanki cukru
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • proszek do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • piana:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 750g śliwek węgierek, Polewa chałwowa: 10 dag margaryny 1/3 szklanka cukru 4 łyżki mleka 15 dag chałwy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zaczynamy od przesiania do miski mąki i proszku do pieczenia. W drugiej misce łączymy masło, żółtka i cukier i miksujemy ok. 20 min (w jedną stronę). Jak masa stanie się pulchna dodajemy mąkę i proszek do pieczenia a następnie mleko i mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Układamy na wierzchu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Wstawiamy do nagrzanegodo180'C piekarnika. Pieczemy 35-45 min. Jeżeli pieczemy bez termoobiegu to najpierw 15 min. sam dół, potem góra-dół. Wyjmujemy i studzimy ciasto.Polewa z chałwy;topimy margarynę,dodajemy cukier,mleko i razem mieszamy,na końcu dodajemy chałwę i mieszamy do rozpuszczenia. Po wystudzeniu polewamy ciasto masą chałwową.Smacznego:)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy