Ciasto ze śliwkami bardzo smaczne

Bardzo smaczne ciacho ze śliwkami.

Ciastaciasto z owocamiDesery

Czas przygotowania:
100 min.
Ocena:

(średnia 4.39 z 227 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 czubate szklanki mąki tortowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka z dużych jajek
  • 1 cukier waniliowy 8g
  • 1/4 szklanki cukru 10%
  • 250 g masła
  • * 1 szklanka = 250 ml
  • Piana:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru na 1/2 litra mleka
  • Dodatkowo:
  • 1,20 kg śliwek (w miarę twardych)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto, białka zostawiając do piany. Zagniecione ciasto kroimy na 2 nierówne części. Zawijamy w folię i większy kawałek wkładamy do lodówki, a mniejszy do zamrażarki.
  • Po 30 min, blaszkę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy schłodzonym ciastem z lodówki. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy połówki śliwek, skórką do dołu i wykładamy pianę.
  • Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce na grubych oczkach bezpośrednio na pianę, pieczemy w 180 st C, około 50-55 min.
  • Wykonanie piany:
  • Białka ubijamy z solą na sztywno, pod koniec wsypujemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy, na końcu dodajemy suchy proszek budyniowy, delikatnie mieszamy i wykładamy na śliwki.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy