Ciasto z serem, szynką i chrzanem

Do śniadaniowych zestawów warto wykorzystać pomysłową bazę kanapkową - ciasto a la chleb z serem, szynką i chrzanem.

PieczywochlebCiastaSzynki

Czas przygotowania:
75 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 161 głosów)

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka letniej wody
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól, pieprz
  • tarty chrzan do smaku
  • 15 dag chudej szynki
  • 15 dag suchego białego sera

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z wodą i jajkami, miksujemy, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Nie przerywając miksowania, cienką strużką wlewamy olej. Dodajemy ok. 1/2 łyżeczki soli, trochę świeżego pieprzu i chrzanu do smaku. Gotowe ciasto mieszamy z pokrojoną drobno szynką i pokruszonym serem.
  • Przekładamy do keksówki (dł. ok. 25 cm) posmarowanej olejem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, pieczemy ok. 1 godz., do suchego patyczka. Wyjmujemy z formy po ostudzeniu. Ciasto jest wyśmienite na kanapki – z masłem chrzanowym czy majonezem, plasterkami jajka na twardo, szczypiorem.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Zobacz też: chleb z czterema serami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy