Ciasto z rodzynkami

Ocena:

4.43 (158)

  • 20 min.
  • dla 8 osób

Ciasto z rodzynkami - prosty przepis na podwieczorek! Ciasto nie jest za słodkie, szybko się robi. Idealne dla początkujących domowych cukierników

Składniki:

  • 60 dag jabłek
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 5 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 3 jajka
  • 30 dag mąki
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Ciasto z rodzynkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, polać sokiem cytrynowym i pomarańczowym. Dodać rodzynki i pokruszone orzechy. Dokładnie wymieszać.
  • Masło utrzeć, stopniowo dodając cukier, skórkę z cytryny i jajka. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem
  • do pieczenia, wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką formy. Piec 1 godzinę 10 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu pozostawić w formie jeszcze 10 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne