Ciasto z masą chałwową

najlepsyz na swiecie

CiastaDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 172 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Łyżka oleju
  • Masa chałwowa
  • 20 dag chałwy
  • 4 żółtka
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Szklanka mleka
  • Kostka masła
  • Masa czekoladowa
  • 3 łyżki cukru
  • Tabliczka czekolady
  • Pół kostki masła
  • Polewa
  • Tabliczka czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i olej. Ciasto przelać na średnią, wysmarowaną blachę. Piec ok. 35 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem.
  • Masa chałwowa: Żółtka rozmieszać w połowie zimnego mleka, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Wlać rozrobione żółtka i zagotować, następnie dobrze wystudzić. Masło utrzeć, dodać chałwę a następnie wystudzony budyń.
  • Masa czekoladowa:
  • Czekoladę roztopić i wystudzić. Utrzeć masło z cukrem a następnie dodać roztopioną czekoladę.
  • Polewa:
  • Wszystkie składniki włożyć do rondla i zagotować.
  • Biszkopt podzielić na 2 części. Na pierwszy blat wyłożyć masę z chałwą, następnie masę z czekoladą i przykryć drugim blatem. Polać ciasto przygotowaną, przestudzoną polewą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy