Ciasto z makiem

Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 45 minut
Porcja: 385 kcal
Składniki na 12 porcji

dodany przez: mojegotowanie

Ciasta makowiec Desery

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
385 kcal
Ocena:

(średnia 4.46 z 202 głosów)


Składniki:

  • JABŁKA:
  • 6 małych jabłek
  • 3 łyżki masła
  • cukier puder
  • CIASTO:
  • 20 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 60 ml ciepłego mleka
  • 5 dag cukru
  • 7 łyżek masła
  • szczypta soli
  • MASA MAKOWA:
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 12 dag maku
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki rumu
  • MASA SEROWA:
  • 30 dag twarogu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sok i skórka otarta z cytryny

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto: mąkę wymieszać z masłem, cukrem i solą. Dodać drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Zmiksować, przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
  • Masa makowa: mleko zagotować z masłem, dodać kaszę. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 5 min. Dodać mak, cukier, rum i wymieszać.
  • Masa serowa: masło utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko, twaróg, mąkę ziemniaczaną, skórkę cytrynową i połowę soku z cytryny.
  • Ciasto jeszcze raz zagnieść. Jeśli trzeba, dodać trochę mąki. Rozwałkować. Plackiem wyłożyć natłuszczoną formę.
  • Jabłka obrać, ponacinać, polać resztą soku z cytryny.
  • Ciasto na przemian smarować masą twarogową i makową. Na wierzchu ułożyć jabłka, polać roztopionym masłem. Piec 45 minut w temp. 180°C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Kalorie: 385

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy