Ciasto z krówką, budyniem i czekoladowymi kulkami

Ciasto a la 3 bit z małą modyfikacją

biszkoptciasto krówkaDeserybudynie

Czas przygotowania:
70 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 154 głosów)

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KRUCHY SPÓD:
  • 180g herbatników
  • 80g masła
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 x budyń waniliowy
  • kostka masła 200g
  • 1/2 szklanki pudru
  • 750ml mleka
  • DODATKOWO:
  • masa krówkowa 400g
  • dżem wiśniowy lub porzeczkowy ok 270g
  • mini ciasteczka w czekoladzie 300g
  • śmietana 30% 330ml
  • 3 łyżki pudru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • BISZKOPT:
  • Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier i proszek - miksujemy.
  • Następnie stopniowo dodajemy pianę z białek - cały czas miksując.
  • Masę wylewamy na blachę i pieczemy od 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Gotowy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie równe części.
  • KRUCHY SPÓD:
  • Herbatniki wrzucamy do siatki, i kruszymy ubijakiem.
  • Następnie przesypujemy do miski, dodajemy masło i zagniatamy ręką.
  • Do masy dodajemy 1/2 opakowania mini ciasteczek,
  • wsypujemy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna.
  • Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
  • (Ciasteczka mogą się pokruszyć).
  • MASA BUDYNIOWA:
  • Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka.
  • Masło kroimy w mniejsze kawałki, i miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy.
  • Następnie dodajemy przestudzony budyń i znów miksujemy.
  • BITA ŚMIETANA:
  • Śmietanę ubijamy na sztywną, dodajemy cukier, i chwilę miksujemy.
  • Warstwy układamy następująco:
  • spód herbatnikowy
  • masa budyniowa
  • biszkopt
  • masa krówkowa z 1/2 ciasteczek (mogą być pokruszone)
  • biszkopt
  • dżem wiśniowy
  • bita śmietana
  • Zamiast mini ciasteczek można użyć pokruszonych batoników, np lion.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy