Ciasto z kremem krówkowym

Delikatne ciasto z kremem. Łatwe w przygotowaniu i pyszne...

dodany przez: joaantek

biszkopt Desery krem

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.42 z 165 głosów)


Składniki:

  • Ciasto
  • 5 dużych jajek
  • 20 dag cukru
  • 16 dag mąki
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • Krem
  • 3/4 l mleka
  • 2 budynie o smaku krówek
  • 3 żółtka
  • 19 dag cukru
  • op. cukru waniliowego
  • 1,5 kostki margaryny "Palmy"
  • Dodatkowo
  • wódka do nasączenia ciasta

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto
  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Ciągle mieszając, wsypywać partiami cukier, jeszcze trochę poubijać. Dodawać po jednym, żółtku, chwilkę ucierać. Do tej masy wlać olej, przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i budynie, mieszać delikatnie plastikową łyżką.
  • Wylać na wyłożoną papierem (tylko dno!) blaszkę i piec ok 30 minut w 180 st.
  • Wymiary blaszki to 33/22 cm.
  • Krem
  • Odlać szklankę mleka, resztę zagotować. W szklance mleka rozmieszać budynie i żółtka oraz cukier waniliowy. Mieszankę wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń, przestudzić go. Budyń rozetrzeć z cukrem zwykłym i połączyć z miękką margaryną.
  • Przełożenie
  • Placek przekroić, nasączyć wódką i nałożyć krem. Boki i górę również smarować. Chłodzić ciasto aż masa stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy