Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Ciągle mieszając, wsypywać partiami cukier, jeszcze trochę poubijać. Dodawać po jednym, żółtku, chwilkę ucierać. Do tej masy wlać olej, przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i budynie, mieszać delikatnie plastikową łyżką.
Wylać na wyłożoną papierem (tylko dno!) blaszkę i piec ok 30 minut w 180 st.
Wymiary blaszki to 33/22 cm.
Krem
Odlać szklankę mleka, resztę zagotować. W szklance mleka rozmieszać budynie i żółtka oraz cukier waniliowy. Mieszankę wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń, przestudzić go. Budyń rozetrzeć z cukrem zwykłym i połączyć z miękką margaryną.
Przełożenie
Placek przekroić, nasączyć wódką i nałożyć krem. Boki i górę również smarować. Chłodzić ciasto aż masa stężeje.
Komentarze