Ciasto z kremem cytrynowym

Wyjątkowo delikatne ciasto

ciasto z owocamibiszkoptDeserykrem

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 194 głosów)

Składniki:

  • CIASTO
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • MASA
  • 1 szklanka cukru
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cytryny
  • 2 szklanki wody
  • LUKIER
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto
  • Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier, chwilę jeszcze ubijać. Mieszając , dodawać żółtka, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Piec w tortownicy ok. 30 minut w temp. 165 stopni. Biszkopt wystudzić, przekroić na 2 części.
  • Masa
  • Jajka ubić z cukrem, wlać wodę, mąkę ziemniaczaną,masło, skórkę startą z 1 cytryny i sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Postawić na małym ogniu i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Gorącą masą przełożyć biszkopt. Z cukru i soku cytrynowego utrzeć lukier i polać nim ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy