Wegańskie ciasto z figami i daktylami bez glutenu

Wegańskie i bezglutenowe ciasto z figami i daktylami to pyszny i zdrowy przepis na deser. Proste w przygotowaniu, można jeść bez wyrzutów sumienia!

dodany przez: marlenas

Ciasta

Ocena:

(średnia 4.48 z 199 głosów)


Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
    1/2 szklanki oleju
    2/3 szklanki mleka migdałowego lub ryżowo-migdałowego
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    5 łyżek erytrytolu
    1 i 3/4 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych lub pszennej
    garść suszonych daktyli
    1 biała czekolada (wegańska)
    50 g płatków migdałowych
    5 świeżych fig

Kroki przygotowania:

  • Figi to delikatne w smaku

  • pyszne owoce. Doskonale sprawdzą się w tartach z delikatnym kremem
  • waniliowych deserach czy słodkich koktajlach. Są też popularne jako dodatek do sałatek
  • np. z kozim serem.

    Figi to piękna dekoracja potraw. Są bardzo ładne i fotogeniczne

  • dzięki czerwonemu
  • mięsistemu miąższowi. Ich delikatny smak sprawdzi się w wielu daniach! Pasują zarówno jako słodki akcent dodany do pikantnej zupy
  • czy słodki dodatek do ciasta. Ich sezon jest krótki
  • dlatego warto sięgać po figowe przetwory. W sklepach możemy znaleźć suszone owoce
  • dżemy oraz soki. Ostatnio popularna jest także musztarda figowa.

    Wykonanie

    Banany rozgniatamy widelcem. W jednym naczyniu mieszamy mąki

  • sodę
  • proszek do pieczenia
  • kakao i erytrytol
  • a w drugim banany
  • olej i mleko. Następnie łączymy składniki i dokładnie mieszamy. Daktyle kroimy w kostkę
  • dodajemy do masy i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto już ostygnie przygotowujemy dekorację. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Możemy dodać odrobinę mleka roślinnego lub oleju kokosowego
  • aby łatwiej było ją rozpuścić. Ciepłą polewą polewamy ciasto. Figi kroimy na ćwiartki i układamy na cieście. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Porady

Zobacz przepis: Mąka ryżowa – hit bez glutenu, który zaskoczy cię w kuchni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy