Ciasto z czerwona porzeczką i kruszonką

Pyszne i zdrowe ciasto na letnie desery.

Ciastaciasto z owocamiDeseryPrzetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 192 głosów)

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 1 saszetka proszku do pieczenia
  • letnie mleko (w razie potrzeby)
  • porzeczka
  • tłuszcz do smarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
  • 3 łyżki stewii Natusweet w kryształkach, słodycz 10: 1
  • 1 łyżka stewii Natusweet w kryształkach, słodycz 1: 1
  • Kruszonka
  • 130 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Żółtka utrzyj z miękkim masłem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodawaj po trochu do żółtek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolej mleka. Osobno ubij pianę z białek, stopniowo dodaj do nich 3 łyżki stewii 1:10. Delikatnie połącz wszystko ze sobą.
  • 2. Formę nasmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, następnie przełóż do niej ciasto. Na wierzchu wysyp porzeczkę i posyp stewią 1:1.
  • 3. Składniki na kruszonkę połącz i równomiernie rozłóż na owocach. Możesz też zastąpić kruszonkę posiekanymi orzechami.
  • 4. Piekarnik rozgrzej do 180 ° C, umieść w nim ciasto i piecz przez 35- 40 minut na złoty kolor.

Porady

Zobacz też: Waga kuchenna - co warto wiedzieć przed zakupem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy