Ciasto z czereśniami

Gdy tylko mamy sezon na czereśnie, to piekę to ciasto

ciasto z owocamibiszkoptDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 157 głosów)

Składniki:

  • czereśnie- 1 kg
  • cukier -250 g
  • mąka -250g
  • jajka -4 szt
  • mąka ziemniaczana -1 łyżka
  • proszek do pieczenia -1 łyżka
  • galaretki wiśniowe -2 opak
  • śmietana18%-0,5 l
  • biszkopty okrągłe -0,5 paczki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, utrzeć. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stop.piec przez ok.30 minut. Upieczony i gorący biszkopt przekroić na połowę. Spód biszkopta włożyć do tortownicy, spiąć boki. Na biszkopt wyłożyć śmietanę, prosto z kubka, rozsmarować nożem, przykryć drugą połową biszkoptu. Środek biszkopta wyłożyć biszkoptami. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 700 ml, gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Czereśnie umyć, osączyć, wydrylować. Blenderem zmiksować czereśnie, dodać galaretkę, zmiksować, wyłożyć na biszkopty. Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy