Ciasto z czereśniami

Proste do przygotowania, puszyste i lekko wilgotne - ciasto z czereśniami to pewniak na lato. Gotowe można posypać cukrem pudrem, ale ciasto z czereśniami jest pyszne samo w sobie

Ciastaciasto ucieraneciasto z owocamibiszkoptDesery

Czas przygotowania:
20 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 149 głosów)

Składniki:

  • 250g mąki
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół kostki masła (margaryny)
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • czereśnie

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Czereśnie wydrylować.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  • Masło rozpuścić i pozostawić do przestudzenia. Połączyć z jajkami i jogurtem naturalnym i zmiksować.
  • Następnie dodać cukier i znów miksować.
  • Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Gotową masę wylać do wysmarowanej blachy masłem, bądź wyłożonej papierem.
  • Ułożyć na wierzch czereśnie i wstawić do piekarnika.
  • Piec ok 40-45 min. Po tym czasie sprawdzić czy jest upieczone w środku (nakłuć wykałaczką) i pozostawić w uchylonym, wyłączonym piekarniku do ostygnięcia (chociaż na 10 min).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy