Ciasto z czereśniami

Proste do przygotowania, puszyste i lekko wilgotne - ciasto z czereśniami to pewniak na lato. Gotowe można posypać cukrem pudrem, ale ciasto z czereśniami jest pyszne samo w sobie

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 250g mąki
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół kostki masła (margaryny)
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • czereśnie

Przygotowanie

  1. Czereśnie wydrylować.
  2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  3. Masło rozpuścić i pozostawić do przestudzenia. Połączyć z jajkami i jogurtem naturalnym i zmiksować.
  4. Następnie dodać cukier i znów miksować.
  5. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  6. Gotową masę wylać do wysmarowanej blachy masłem, bądź wyłożonej papierem.
  7. Ułożyć na wierzch czereśnie i wstawić do piekarnika.
  8. Piec ok 40-45 min. Po tym czasie sprawdzić czy jest upieczone w środku (nakłuć wykałaczką) i pozostawić w uchylonym, wyłączonym piekarniku do ostygnięcia (chociaż na 10 min).
czereśnie deser dla dzieci ciasto biszkopt biszkoptowe ucierane czereńnie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy