Ciasto z cukinią i polewą czekoladową

Pyszne i tanie kakaowe ciasto z cukinią i polewą czekoladową.

CiastaDeserypolewa

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 186 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szkl. oliwy
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 2 i 2/3 szkl. mąki (mogą być 3)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szkl. cukini
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Polewa:
  • 125g masła lub margaryny
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cukinię mjemy, obieramy ze skórki i zcieramy na grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy cukinię i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamon, kakao i na koniec oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 170 stopni.
  • W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier puder już się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. Całość mieszamy. Chwilę studzimy i wylewamy na ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy