Ciasto z cukinią i polewą czekoladową

Pyszne i tanie kakaowe ciasto z cukinią i polewą czekoladową.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szkl. oliwy
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 2 i 2/3 szkl. mąki (mogą być 3)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szkl. cukini
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Polewa:
  • 125g masła lub margaryny
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie

  1. Cukinię mjemy, obieramy ze skórki i zcieramy na grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy cukinię i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamon, kakao i na koniec oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 170 stopni.
  2. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier puder już się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. Całość mieszamy. Chwilę studzimy i wylewamy na ciasto.
deser dla dzieci cukinia ciasto mąka kakao polewa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze