Ciasto z budyniem i jabłkami

Ocena:

4.41 (204)

  • 60 min.
Smaczne połączenie budyniu i jabłek w cieście.

Składniki:

  • rodzynki 3/4 szkl
  • jabłka 6-7 szt
  • budyń jasny 2 szt
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • mleko 3 szkl
  • cukier 3-4 łyżki
  • dżem
  • herbatniki
  • polewa czekoladowa
  • na ciasto
  • mąka 2 szkl
  • jajka 4 szt
  • cukier 3/4 szkl
  • cukier waniliowy 1 szt
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Ciasto z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jajka wybić i ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
  • Jabłka obrać, pokroić i oprószyć mąką. Rodzynki opłukać.
  • Ciasto wyłożyć do przygotowanej dużej blaszki wyłożyć na nie jabłka i obsypać rodzynkami.
  • Budynie połączyć z mąką i cukrem ugotować na mleku.
  • Wyłożyć na ciasto.
  • Piec ok 40 min w 180 stopniach.
  • Ciasto przestudzić, posmarować dżemem i położyć herbatniki.
  • Polać polewą czekoladową.

Porady

Wypróbuj też przepis na ciasto Izaura

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne