Ciasto z budyniem i jablkami

Najłatwiejsze,pyszne ciasto.Dzieci za nim przepadają.

Ciastaciasto z owocamiDeserybudynie

Czas przygotowania:
80 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 185 głosów)

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 mały proszek do pieczenia (16g)
  • 6 żółtek
  • ok.3 szklanek mąki (tyle,żeby odchodziło od ręki)
  • BUDYŃ:
  • 3 budynie (ja dałam malinowe)
  • 1litr i 1 szklankę mleka
  • 5 łyżek cukru
  • ---------------
  • 4-6 jabłek (ja dałam z czerwoną skórką)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Podzielić na 2 części;większą i mniejszą.Większą częścią wylepić dno blaszki,a drugą zostawić na wierzch.Z jabłek powycinać gniazda nasienne i pokroić ze skórką w grubą kostkę (2 na 2 cm).Wysypać jabłka na przygotowane ciasto.
  • Ze składników na budyń,ugotować budyń i gorący wylać na pokrojone jabłka.
  • Na gorący budyń szybko skubać (lub układać) pozostałą część ciasta.
  • Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180-190 stopni przez 1 godzinę.
  • Po przestudzeniu udekorować lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy