Ciasto z budyniem i jablkami

Najłatwiejsze,pyszne ciasto.Dzieci za nim przepadają.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
18 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 4 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • KRUCHE CIASTO:
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 mały proszek do pieczenia (16g)
  • 6 żółtek
  • ok.3 szklanek mąki (tyle,żeby odchodziło od ręki)
  • BUDYŃ:
  • 3 budynie (ja dałam malinowe)
  • 1litr i 1 szklankę mleka
  • 5 łyżek cukru
  • ---------------
  • 4-6 jabłek (ja dałam z czerwoną skórką)

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Podzielić na 2 części;większą i mniejszą.Większą częścią wylepić dno blaszki,a drugą zostawić na wierzch.Z jabłek powycinać gniazda nasienne i pokroić ze skórką w grubą kostkę (2 na 2 cm).Wysypać jabłka na przygotowane ciasto.
  2. Ze składników na budyń,ugotować budyń i gorący wylać na pokrojone jabłka.
  3. Na gorący budyń szybko skubać (lub układać) pozostałą część ciasta.
  4. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180-190 stopni przez 1 godzinę.
  5. Po przestudzeniu udekorować lukrem.
deser dla dzieci jabłka ciasto budyń
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze