Ciasto z bezami i krówką

Przepyszne ciasto – nie za słodkie, lekko alkoholowe, dobrze się prezentujące się na stole.

ciasto krówkaDeserybezybeza

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 189 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czekolada deserowa
  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki białego rumu
  • 250 g masła
  • 1 opakowanie małych bez (150 g)
  • Polewa:
  • 25 dag kruchych krówek
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ubijamy piankę z 4 białek, a następnie, ubijając, stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dodajemy startą czekoladę i ponownie mieszamy. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem blachę i pieczemy 20-30 minut w 180`C.
  • Żółtka mieszamy z cukrem. Masę mieszamy z budyniami i szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy i wlewamy budynie. Gotujemy i studzimy. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń i rum. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie i układamy bezy.
  • Krówki i masło roztapiamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Lekko studzimy i polewamy bezy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy