Ciasto z bezami

Pyszne ciasto, dobrze smakuje i efektownie wygląda.

Deserybezybeza

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 194 głosów)

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1.5 szkl. mąki
  • 1.5 łyżeczki pr. do piecz.
  • MASA:
  • 2 masła roślinne
  • 1,5 gorzkiej czekolady
  • 2 opakowania chałwy (małe)
  • 1 szkl. cukru pudru
  • bezy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy, dodajemy cukier, nast. żółtka, gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy poozostałe składniki. Pieczemy biszkopt. Po wystudzeniu kroimy na pół.
  • Masła ucieramy z cukrem pudrem na puch, dzielimy na dwie części. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(zostawiamy parę kostek do starcia na wierzch ciasta) i dodajemy do jednej części masła. Tak samo robimy z chałwą. Nasączamy biszkopt. Zostawiamy po łyżce każdej masy.
  • Na jedną połowę biszkoptu kładziemy masę czekoladową, wbijamy w nią bezy (dzióbkiem w dół), na bezy ostrożnie wykładamy drugą masę, przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta smarujemy pozostawionymi masami i ścieramy czekoladę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy